2009-05-11

Köttfärsbiffar med lök- & svampröra och potatismos

Jag provade ett nytt recept ur tidningen Matmagasinet i förra veckan. Det var vanliga köttfärsbiffar och till det hade jag potatismos och en kalasgod lök- & svampröra. Väldigt god vardagsmat som dessutom funkade utmärkt i matlådan dagen efter.


Köttfärsbiffar med lök- & svampröra och potatismos
(4 personer)

Biffar:
600 g nötfärs
½ dl ströbröd
½ msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 hackad gul lök
2 tsk senap
1½ tsk salt
3 krm svartpeppar

Lök- & svampröra
2 rödlökar
200 g champinjoner
1 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk soya
2 tsk kalvfond
Salt & peppar

Potatismos:
10 potatisar (mjölig sort)
2½ dl mjölk
3 msk smör
Salt & vitpeppar

Gör såhär:

Biffar:
Blanda ströbröd, mjölk och potatismjöl i en bunke. Låt stå en stund.
Stek den hackade löken mjuk i smör.
Blandra köttfärs, ägg, lök, ströbrödsblandningen, senap samt salt och peppar till en jämn smet.
Forma biffar med fuktade händer och stek dem i smör tills de är klara.

Lök- & svampröra:
Skiva champinjonerna och skala och skiva löken.
Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna.
Häll på grädden och låt sjuda i ca 7-10 min.
Rör ner kalvfond och soya och smaka av med salt och peppar.

Potatismos:
Skala potatisarna och dela dem i småbitar.
Koka i saltat vatten tills de är helt mjuka.
Häll av potatisen och mosa eller pressa ner den i en bunke.
Lägg i smör och häll på mjölk.
Vispa till ett mos med lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Ha en fortsatt skön måndag!

Kram Karin

2 kommentarer:

soya sa...

Det ser grymt gott ut, och det ser snyggt upplagt ut :)

Jessica sa...

Den lök och svampröran låter alldeles förträffligt god.