2008-10-13

Fläskfilé med god sås och ugnsrostade rotfrukter

Fläskfilé är något jag älskar! Jag brukar variera den in i det oändliga. Det här är ett av favoritrecepten:

Fläskfilé med god sås och ugnsrostade rotfrukter
(4 personer)

500 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
2 tsk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2 tsk fransk senap
1/2 köttbuljongtärning
1 msk hackad persilja

Ugnstekta grönsaker:
400 g potatis
600 g rotfrukter t ex morötter, palsternacka, kålrot
200 g grönsaker, t ex färska champinjoner, zuccini, rödlök, osv.
2 tsk smör
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör såhär:
Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °.
Skala potatis, morötter och lök. Skär alla grönsaker i bitar eller klyftor.
Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen.
Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt.
Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Vispa ihop grädde, vitlök och senap.
Häll det bredvid köttet i pannan och smula i buljongtärningen.
Låt det koka några min.
Strö över persilja.
Servera med grönsakerna.

På hösten är det mycket gott med ugnsrostade grönsaker och rotfrukter, istället för bara potatis. Det ger en lite "höstigare" smak. Enkelt med grönsakerna är det också eftersom de sköter sig själva i ugnen.

Kram Karin

1 kommentar:

Linda sa...

Detta låter riktigt gott. Ska nog prova detta i helgen...
Kram kram