Smörstekt hälleflundra med tomatrisotto
I fredags var den enda kvällen jag och Göran skulle få tillsammans i helgen som var, eftersom han skulle jobba de övriga dagarna. Därför skulle vi mysa till det ordentligt och laga god mat till middag.
Det blev Lax. och pepparrotstoast till förrätt och Smörstekt hälleflundra med tomatrisotto till varmrätt. Hällefiléerna stekte jag bara härligt gyllenbruna i smör. Istället la jag ned mer arbete på risotton, som ju måste tillagas med kärlek för att den ska bli bra.
Tomatrisotto med vitlök och basilika
(2 portioner)
120 g aborioris
1 hackad gul lök
0,35 l grönsaksbuljong
50 g riven parmesan
2 dl vitt vin
4 skållade och hackade tomater
½ kruka basilika
2-4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
Salt och peppar
Gör såhär:
Hetta upp oljan och smöret i en kastrull.
Fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Pressa i vitlöken.
Tillsätt riset och låt det fräsa med i ca 5 min.
Späd med lite av buljongen så det täcker riset och löken.
Låt sjuda sakta under omrörning.
Späd succesivt med buljong och vin allt eftersom vätskan kokar bort.
När riset är klart skall det fortfarande finnas en kärna kvar.
Tillsätt då parmesanosten och rör om tills den smält.
Tillsätt därefter tomater och hackad basilika.
Smaka av med salt och peppar.
Denna rätt blir enormt god men den är tyvärr inte jättenkel att göra och man brukar få göra den några gånger innan man får in känslan för hur den perfekta risotton skall vara. Men det är värt tiden det tar, för den smakar ljuvligt!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar