2009-03-27

Skaldjurskakor med dill och chilimajonnäs

Ett snabbt - och gott - inlägg innan jag piper iväg till jobbet!

Idag är det ju fredag och det innebär förrätt här hemma. Här kommer ett supergott recept med fisk och skaldjur. Det passar utmärkt om man är lite trött på de vanliga kalla förrätterna med räkor eller rökt lax.

Skaldjurskakor med dill och chilimajonnäs
(6 personer)

150 gram lax
200 gram färska räkor
150 gram krabbkött
1 st ägg
2 msk ströbröd
4 st salladslök(ar), finstrimlade
2 msk citronjuice
salt och peppar
olja, att steka i

Dill och chilimajonnäs:
3/4 dl majonnäs
1 msk hackad dill
1 krm cayennepeppar
fiskrom, att toppa med
salt och peppar

Gör såhär:
Ta bort skinnet på laxen, skär fisken i mindre bitar.
Lägg i den en bunke med räkorna och krabbköttet.
Mixa med en stavmixer. Färsen ska inte vara helt slät utan ha lite bitar kvar.
Tillsätt ägg, ströbröd, strimlad salladslök och citronjuice.
Salta, peppra efter smak och blanda ordentligt.
Ställ in den folieklädda skålen med färs i kylen i 20 minuter.
Forma färsen, ca 1 1/2 msk, till små burgare.
Häll rikligt med olja i en stekpanna, låt oljan bli ordentligt varm.
Stek sedan kakorna ca 2-3 minuter på varje sida tills ytan är gyllene.

Dill och chilimajonnäs:
Blanda alla ingredienser till majonnässåsen i en mindre skål.
Smakerna kommer fram bäst om såsen hinner stå en stund innan den serveras.

Servera kakorna med en klick majonässås och en klick löjrom. Toppa gärna med en kvist färsk dill.

Supergott och lite annorlunda. Jag serverade dessutom skaldjurskakan på en skiva smörstekt formbröd.

Jag är med och tävlar hos Chili! Kika in ni också! :)

Trevlig helg!

Kram Karin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där såg ju riktigt mumsigt ut!

Anonym sa...

Låter jättegott! :D /Kristina