2009-03-28

Marinerad fläskfilé med räffelpotatis och två såser

Lite tips på lördagsmat kanske ni är sugna på? Förra helgen lagade jag detta och det blev kalasgott! Förvisso använde jag i det här fallet färdig potatis, men det går precis lika bra att ha egen klyftpotatis, hasselbackspotatis eller liknande till.

Marinerad fläskfilé med räffelpotatis och två såser
(4 personer)

1 fläskfilé
½ dl soya
2 tsk grillkrydda
4 tsk socker
1 vitlöksklyfta

Tomataioli:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
2 dl olivolja
2 msk tomatpuré
4 tsk sambal oelek
2 tsk socker
2 krm salt

Basilikasås:
2 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2 krm svartpeppar
2 krm salt

Gör såhär:
Putsa fläskfilén.
Blanda soya, socker och grillkrydda. Pressa i vitlöken.
Lägg fläskfilén hel i marinaden, i en påse, och låt dra i minst 1 timma.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får lite färg.
Lägg den i en ugnssäker form med en stektermometer och stek den i ugnen på 200 grader tills innertemperaturen är ca 60-65 grader.

Tomataioli:
Lägg äggulor och senap i en bunke.
Använd en elvisp och vispa sakta ner olivoljan, lite i taget.
Tillsätt tomatpurén, sambal oelek, salt och peppar.

Basilikasås:
Hacka basilikan.
Blanda gräddfil, basilika, salt och peppar i en skål.
Pressa i vitlöken.

Såserna blir allra godast om de får stå en stund innan servering.

Kram Karin

2 kommentarer:

Linda sa...

Vad gott det ser ut..Är såå hungrig.

lena sa...

Läckerheter som vanligt :) Ha en go kväll
Kram Lena