2008-06-30

Midsommarafton - Potatistårta med fetaost

På midsommarafton hade vi Anna & Mats över på kalas. Till lunch var det naturligtvis sill och färskpotatis och på kvällskvisten skulle vi grilla.
Till den grillade entrecoten på kvällen provade vi att laga en potatistårta. Anna är, liksom jag, en mästerkock (HAHA) i köket så vi hjälptes åt!
Även om vi improviserade lite så den blev mer som en gratäng så blev potatistårtan mycket god. Jag lägger dock ut orginalreceptet eftersom just vårt improviserande blev lite mindre lyckat. Dock blev det ett lite roligare inslag än potatissallad eller något annat till köttet. Här kommer receptet!

Potatistårta med fetaost
(ca 6 portioner)

10 blad färsk salvia (till garnering)
2 msk färsk salvia, strimlad
2 msk smör
2 msk olivolja
4 st Schalottenlökar, finhackade
3 st vitlöksklyftor, finhackade
300 g fetaost
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
0,8 kg fasta potatisar
salt & vitpeppar
1 msk olivolja

Gör såhär:
Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan.
Låt bladen rinna av på hushållspapper.
Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt.
Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen.
Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil.
Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen.
Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form.
Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis.
Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen.
Baka i 30–40 minuter.
Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över.

Såhär stolt var Anna när potatistårtan var klar:
Mats stod för grillandet och såg mest ut såhär:
Resultatet blev en välgrillad köttbit, potatistårta med fetaost, smålökar, tsatziki och lite balsamsky. MUMS!

Kram Karin

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men den tårtan verkar god den!

annamaria sa...

Just nu behövs lite andra tillbehör. Man lessnar på att göra samma hela tiden. Låter supergott!

Anonym sa...

men åh vad gott det såg ut med köttet :)