2007-12-03

Grekiska färsbiffar med grönsaksbulgur och tsatziki

Ikväll hade älsklingen grabbarna hemma på middag. Det är derby i hockey mellan AIK och Hammarby och trogen AIK:are som älsklingen är så skulle hela gänget naturligtvis dit och heja på laget. Jag stod för maten och ville gärna göra något som mättar hungriga supporter-magar men också något som var lite roligt. Ikväll blev det därför Grekiska färsbiffar med grönsaksbulgur och tsatziki. Det blev mycket uppskattat!

Grekiska färsbiffar

800 g blandfärs
1 dl ströbröd
1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl vatten
2 ägg
1 paket fetaost
100 g svart oliver
½ zuccini
1 gul lök
3 msk sweet chilisås
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt

Gör såhär:
Blanda ströbröd, grädde, mjölk, vatten och ägg i en bunke. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg i köttfärsen i bunken och strö över kryddorna och pressa i vitlöken.
Finhacka lök, oliver och fetaost. Riv zuccinin grovt.
Häll i alltsammans, tillsammans med sweetchilisåsen, i smeten och rör om försiktigt men noggrannt.
Forma smeten till biffar och stek i smör på båda sidorna tills de är genomstekta.

Tsatziki

1 riven gurka
2 vitlöksklyftor
1½ dl matlagningsyoghurt
½ dl olivolja
Salt
Cayennepepar

Gör såhär:
Riv gurkan grovt och pressa ur så mycket vatten du kan med händerna.
Lägg i en bunke och häll över olivoljan. Pressa i vitlöken.
Rör om ordentligt och tillsäll sedan matlagningsyoghurten.
Smaka av med salt och cayennepeppar.

Grönsaksbulguren gjorde jag helt enkelt genom att hälla i frysta grönsaker (ärtor, majs och paprika mix) i bulguren, efter att jag tillrätt den som det står på förpackningen.

Mycket gott och enkelt!

Kram Karin

1 kommentar:

lina sa...

Gott det låter! Åt nåt liknande tidigare i veckan, fast i spett form! Fin blogg du har förresten:)