2007-07-27

Tomat- och mozarellaravioli med kycklingsås

Idag gjorde jag en mycket enkel men ändå väldigt god middag så jag tänkte dela med mig av den. Som bekant använder jag sällan halvfabrikat utan tillagar helst maten från grunden, men ibland är det skönt att kunna fuska lite. (Nu får ni ursäkta bildkvalitén eftersom jag blev tvungen att fota med mobilen.)

Idag ät jag tomat- och mozarellaravioli med tillhörande pastasås med kyckling.

Tomat- och mozarellaravioli och pastasås med kyckling

1 paket ravioli med tomat och mozarella
2 kycklingfiléer
100 g wokgrönsaker
1 lök
1 burk creme bonjour cousine tomat och medelhavsörter
½ dl mjölk
½ tsk grovmald svartpeppar

Strimla kycklingfiléerna och hacka löken. Fräs kycklingen i lite olja. Tillsätt löken och wokgrönsakerna och låt det fräsa med. Salta och peppra. Tillsätt creme bonjour burken samt späd med mjölken. Låt koka upp. Krydda med svartpepparen. Servera tilsammans med den kokta pastan.


Det här var superenkelt att göra och smakade ljuvligt! Givetvis kan man använda sig av vanlig pasta om man inte vill ha ravioli, samt variera grönsakerna till tusen.

Kram Karin

2007-07-18

Kraftigt beroende!


Alla har vi nog våra laster. Vissa har godis, andra har cigaretter. Även jag har en last, men den är nog lite ovanligare. Jag är helt såld på KRÄFTOR!

Det låter säkert helt galet men jag kan lugnt trycka i mig några paket i veckan när det är säsong. Därför måste jag ju slå ett slag för mig middagsmat ikväll. Gissa vad? :D

Jag hör även till ovanligheterna som inte behöver ha någonting till kräftorna. Bröd och liknande känns överflödigt. Likaså är det här enda gången som kvantitet går före kvalitet. Jag köper hellre frysta än färska svindyra kräftor. Denna gång blev det ICA´s egna. Toppengoda var dom!

Tror ni det fins någon avvänjningsklinik för det här beroendet? :P

Kram Kräftmonstret

2007-07-15

Turkiet, Side och dess matkultur

Då var vi hemma från Turkiet. En härlig resa med trevliga människor och underbart god mat. Vi bodde på hotell Asteria i Side, ett all inclusive hotell med en underbart vacker utsikt och mycket bra mat. Här är jag på restaurangen, samt den slående utsikten:



Jag väljer att lägga ut lite bilder på en del mat vi ätit så ni kanske får ett hum om matkulturen i Turkiet. Turkiet är känd för sin goda mat. Landet är placerat i top fem bland de länder som har den bästa maten i världen, och spelar alltså i samma liga som t ex Frankrike och Kina.

Frukostbuffén var full med godsaker så som färsk frukt, yoghurt med olika flingor, mängder med bröd och olika varma alternativ. Här är lite bilder från frukosten:


Det slutade nästan alltid med att man åt ungefär det här, nämligen juice, kaffe, turkiska pannkakor, bröd, ost, kycklingskinka, korv, gurka, melon och lite potatis. Hur man orkade? Det gjorde man inte, men allt var ju gratis *hehe*.


Vi hade även en mycket fin buffé på middagarna som varierade från dag till dag. Kvällen som jag valt bilder från är den kväll då det bjöds på Turkisk afton. Här fanns färsk lammkebab, färsk fisk, olika wokrätter, grönsaker och frukt. Själv imponerades jag mycket av turkarnas talang när det gällde att tillaga grönsaker på olika vis. Mängder med gränsaker ingick i maten och allt smakade lika ljuvligt. Här är bilder från den turkiska aftonen:




Efterätter fanns det i mängder. Alla var olika turkiska specialitéer som dock allesammans hade en gemensam nämnare - de var alla indränkta i sockerlag. Turkarna gillar socker! Jag var ju tvungen att prova alla, men det räckte med en liten tugga på varje bit för att ha täckt sötbehovet för den dagen.


Drinkar ingick också i all inclusive så det blev några stycken under resans gång.

På lunchen var maten inte riktigt lika turkiskt influerad. På lunchmenyn vid poolen trängdes hamburgare med pizza och olika pastarätter. Men det slank ner det också efter en dag i solen.


Det fanns en hel del att shoppa i Side, mycket var skräp men i matväg fann jag fina kryddor som jag köpte med mig hem. Jag köpte en ynkligt liten påse äkta saffran och en påse med en kryddblandning som doftade helt ljuvligt. Jag förstod dock aldrig riktigt vad det var i den... Här är lite av utbudet som fanns i kryddväg:

I det stora hela gillade jag Turkiet väldigt mycket. Jag skulle absolut kunna åka tillbaka. Även som matland rekomenderar jag Turkiet. De är enormt duktiga på att tillaga lamm så passa på att äta det om ni åker dit.

På återseende!

Kram Karin

2007-07-05

Helenas räkrätt

Här kommer ett sista inlägg innan vi åker iväg till Turkiet imorgon. Nyligen hittade jag ett paket räkor i frysen och beslöt mig för att göra en rätt som jag brukade göra mycket förut. Den kallas Helenas räkrätt och är en enkel skaldjursgryta med smak av curry, som fungerar till både ris, pasta, bulgur och couscous.

Det här behöver man:
(Till 4 portioner)

500g oskalade räkor
1 paket crabfish
1 paprika
1 purjolök
8 färska champinjoner
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
3 msk vitt vin
2 msk tomatpuré
Hummerfond
Salt
Curry efter smak

Gör såhär:
Börja med att skala räkorna.
Hacka paprika, purjolök och champinjoner och fräs dem i lite olja. Blanda i tomatpuré, salt och curry och låt fräsa med i någon minut. Häll i vinet.
Häll på grädde och creme fraiche och koka upp. Smaka av med lite hummerfond.
Skär crabfishen i mindre bitar och lägg i dem och räkorna i grytan. Låt skaldjuren bli varma och servera sedan grytan till valfritt tillbehör.

Grönsakerna och skaldjuren kan man givetvis variera i oändlighet i denna rätt. Jag brukar ofta använda musslor men Göran är mindre förtjust i det så denna gång hoppade jag över dem. Ni får prova er fram helt enkelt.

Nu ska vi iväg till Turkiet och lata oss!

Kram Karin

2007-07-03

Hamburgare med italiensk twist

Jag hittade ett recept på ICA nyligen som jag ville testa. Med viss modifikation givetvis - you know me. Ikväll tog jag tillfället i akt att pröva receptet. Det blev Hamburgare med italiensk twist.


Det här behövs:
(3 stora hamburgare)

200g nötfärs
10 hackade oliver
½ hackad lök
1 ägg
Svartpeppar
Salt
1 rödlök
1 stor ciabatta
1 stor färsk tomat
Färsk basilika
Mozarella
Olivolja

Gör såhär:
Hacka löken fint och stek den mjuk i stekpannan. Hacka oliverna. Blanda färsen med ägg, den stekta löken, olivhacket, salt och peppar.
Stek tre biffar på medelstark värme. När ena sidan är klar vänder ni biffarna ochlägger på mozarella så den smälter ner över biffarna.
Dela ciabattan i tre delar och dela dem på längden. Stek dem i lite olivolja för att få en fin yta. Lägg biffarna på varsitt bröd. Skiva rödlöken och tomaten och lägg två tomatskivor och några lökringar på varje burgare. Toppa med några kvistar basilika.


Det blev smaskens!

Kram Karin