2007-09-01

Smördegsinbakad kycklingfilé med rödvinssås

Igår hade vi vår vän Marcus hemma på middag. Jag stod som vanligt för matlagningen och det skulle bjudas på förrätt och varmrätt. Till förrätt valde jag Chevré-toast med honung och valnötter och till varmrätt blev det Smördegsinbakad kycklingfilé med rödvinssås.


Här kommer recepten på kvällens rätter:

Chevré-toast med honung och valnötter
(4 personer)

4 brödskivor (t ex rostbröd)
4 x 1 cm tjocka skivor chevré
Valnötter
Flytande honung

Gör såhär:
Skär bort kanterna på brödskivorna.
Lägg en skiva chevré på varje brödskiva.
Gratinera i övre delen av ugnen på 225 grader tills osten fått fin färg.
Ringla över honung och toppa med valnötter.


Smördegsinbakad kycklingfilé
(4 personer)

4 kycklingfiléer
2 smördegsplattor
20 g ädelost
3 msk philadelphiaost
ett knippe färsk basilika

Gör såhär:
Mosa ihop ädelost, philadelphia och hackad basilika.
Stek kycklingfiléerna hastigt på högvärme. OBS: De skall endast få en fin yta, inte bli genomstekta!
Skär ett djupt snitt i varje kycklingfile och fyll dem med ädelostsröran.
Kavla ut smördegsplattorna tunnt och slå in kycklingfiléerna i varsitt litet paket.
Lägg i en form och pendla med ägg.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Rödvinssås

1,5 dl rött vin
½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 tsk soya
3 tsk maizenaredning
20 g smör

Gör såhär:
Hetta upp vinet, vattnet, fonden och soyan i en kastrull.
Red av med maizenan.
Klicka i smöret och låt det smälta under vispning.


Varmrätten serverades på en bädd av smörslungade morötter och sockerärtor. Potatis, ris eller pasta blir överflödigt till denna rätt eftersom smördegen gör kycklingen ganska mastig.

Det blev en mycket lyckad middag med god mat och väldigt trevligt sällskap!
Tack Marcus för en trevlig kväll!

Kram Karin

Inga kommentarer: