Nyårssupé a la Karin
Då var vi inne på år 2008 och gårdagens avslut på 2007 firades med dunder och brak. Vi hade parmiddag med fyra av våra närmaste vänner och det var verkliigen supertrevligt!
Dagen till ära skulle det givetvis bjudas på en god middag. Jag hade även inhandlat diverse attiraljer till middagsbordet såsom duk, löpare, ljusstakar, servetter osv. Såhär såg bordet ut dukat och klart:
Här är nyårsmenyn som bjöds:
Tilltugg: Varvade laxsnittar med laxromstopp
Förrätt: Pagrotskys kanapé
Varmrätt: Helstekt oxfilé med svamp- och potatisterrin samt karamelliserade smålökar
Dessert: Mörk choklad- och mintmousse med hyvlad mjölkchoklad
Vickning: Tapenade- och pestosnurror
Som fördrink serverades givetvis mousserande vin och till dessa serverades laxsnittarna. Tyvärr fick jag ingen bild på dessa så jag tog helt enkelt bilden från receptet.
Varvade laxsnittar med laxromstopp
(12 stycken)
200 g cream cheese naturell
1 tsk citronskal, rivet
2 tsk citronsaft, pressad
2 msk gräslök, finhackad
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
3 skivor grovt bröd, t ex Va’gott fullkornsbröd
150 g skivad kallrökt lax
50 g laxrom
friséesallad
Gör såhär:
Blanda creme chese, citronskal, citronsaft, gräslök, salt och peppar.
Skör bort kanterna på brödet och stek det i lite smör eller olja. Låt svalna.
Bred oströra på bröden. Lägg på lite lax. Lägg på ytterligare oströra och mera lax.
Avsluta med oströra och toppa med rom och frisésallad som garnering.
Till varmrätt blev det den klassiska oxfilén. Detta var faktiskt första gången jag helstekte den och resultatet blev mycket bra. Även potatisterrinen och lökarna var första gången jag gjorde.
Helstekt oxfilé
Stek oxfilén hel i en stekpanna på högvärme. Den skall stekas hastigt runt om så den får färg.
Lägg över den i en ugnssäker form och sätt i en stektermometer.
Stek köttet i ugnen på 170 grader tills termometern visar 55-60 grader (55 grader för rött och 60 grader för rosa).
Linda in köttet i folie och låt det vila i ca 5-10 min innan du skär upp det.
Svamp- och Potatisterrin
1 kg potatis, skalad, grovriven
ca 200 g skogschampinjoner, hackade
ca 1 dl mozzarella, riven
3–5 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör, smält
Gör såhär:
Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke.
Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt.
Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan.
Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20–30 minuter.
Hit kan rätten förberedas.
Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet.
Skär kakan i små torn vid servering.
Karamelliserade smålökar
500 g små stek- eller schalottenlökar, skalade
2 msk smör
3 msk socker, gärna rårörsocker
3 msk balsamvinäger
3 dl rödvin
salt
svartpeppar
Gör såhär:
Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och
vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Desserten blev en succé! Även detta var en ny stjärna på himlen och ett recept jag kommer använda mig av fler gånger. Mycket enkelt och hemskt gott.
Choklad- och mintmousse
(5 portioner)
1 + 2 dl vispgrädde
100 mörk choklad, i bitar
6 plattor After eight
50 g ljus choklad
Gör såhär:
Koka upp 1 dl grädde i en kastrull.
Ta den från plattan och blanda i mörk choklad och After eight så det smälter.
Låt svalna i rumstemperatur.
Vispa resten av grädden. Vänd ner den i chokladen.
Rör försiktigt så att det inte blandar sig helt.
Skeda upp i 6 portionsglas och låt stelna i kylen minst 1 timme.
Flaga den ljusa chokladen med osthyvel eller potatisskalare och lägg på moussen vid servering.
Det var en mycket trevlig kväll med god mat, underbart sällskap och en glad stämning! Tack ni som kom för en toppenkväll!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar