2009-01-17

Portvinsgryta

Jag blev sugen på att göra någon slags gryta i veckan men tyckte inte att jag hade något riktigt roligt recept på det. Vad gör man då? Hittar på ett eget såklart! Gott blev det också! Här kommer receptet så ni kan prova själva.

Portvinsgryta
(4 personer)

500 g lövbiff
1 stor gul lök
2 morötter
100 g kålrot
1 stor palsternacka
2,5 dl portvin
2,5 dl vatten
1 dl torkade trattkantareller (kan uteslutas)
3 tsk socker
1 tsk svartpeppar
½ msk soya
1 msk kalvfond
2 dl creme fraiche
(ev lite maizenaredning)

Gör såhär:
Strimla lövbiffen och hacka löken.
Fräs kött och lök i en stekpanna och lägg över i en större gryta.
Skär morötter, palsternacka och kålrot i små bitar.
Fräs även rotfrukterna i lite smör och häll på lite vatten så att de får koka några minuter.
Lägg även rotfrukterna i grytan.
Tillsätt alla resterande ingredienser UTOM creme fraiche i grytan.
Låt småputtra under lock i ca 15 min.
Häll i creme fraiche och red eventuellt av med lite maizenaredning.
Servera med ris.

Det blev en god och mustig gryta som också var väldigt god att ha som matlåda. Den är lätt att göra som storkok och perfekt att fryra.

Kram Karin

1 kommentar:

Anonym sa...

gott och lyxigt! trattkantareller och allt:) tror jag ätit liknande men med öl i stället för portvin? hm? ;)