2007-06-12

Smörgåstårtor

Jag avslutar som bekant fyra års studier på Lärarhögskolan till sommaren och detta skulle givetvis firas med en hej-dundrande brakfest. Jag hade hyrt en lokal och det kom ungefär 45 gäster.


Maten stod jag givetvis för själv och det blev smörgåstårta för hela slanten. En med fisk/skaldjur och en med kött/ost. Tyvärr fick jag inga bilder på tårtorna uppifrån, men jag har en bild på en tidigare tårta jag gjort. De såg iallafall ut ungefär såhär:

Recepten på de båda tårtvarianterna är som följer:

Lax och skalsjurstårta (ca 9 personer)

27 rostbröd med kanterna bortskurna
4 dl vispad grädde
3 msk majonäs
1 paket leverpastej
4 ägg
½ pkt dill
½ burk skagenröra
1 burk saltgurka
1 påse ostbågar

Gör såhär: Blanda den vispade grädden med majonäsen. Dela upp smeten i 3 delar. En del till fyllning nr 1, en del till fyllning nr 2 och en del till att breda runt om hela tårtan före garneringen.

Fyllning nr 1: Denna består av leverpastej, hackad saltgurka och majonäsröran. Blandas och utbredes över brödskivorna.
Fyllning nr 2: Skagenröra, hackade ägg, dill och majonäsröran.
Garnering: Salladsblad, tomat, gurka, kokt ägg, räkor, lax, stenbitsrom, tonfisk och citron.

Lägg ut 3x3 rostbröd på en plåt. Spraya med en vattenflaska över bröden. Lägg på fyllning nr 1.
Lägg ut ytterligare ett lager med brödskivor och fortsätt med fyllning nr 2.
Bred sedan majonäsröra över och runt om hela tårtan. Krossa ostbågar och tryck fast längs kanterna på tårtan. Garnera på snyggast möjliga sätt.


Ost och skinktårta (ca 9 personer)

27 rostbröd med kanterna bortskurna
4 dl vispad grädde
3 msk majonäs
1 paket leverpastej
1 burk mimosasallad
1 päron
1 äpple
1 burk saltgurka
1 påse ostbågar

Gör såhär: Blanda den vispade grädden med majonäsen. Dela upp smeten i 3 delar. En del till fyllning nr 1, en del till fyllning nr 2 och en del till att breda runt om hela tårtan före garneringen.

Fyllning nr 1: Denna består av leverpastej, hackad saltgurka och majonäsröran. Blandas och utbredes över brödskivorna.
Fyllning nr 2: Mimosasallad, hackat äpple, hackat päron och majonäsröran.
Garnering: Salladsblad, tomat, gurka, skinka, ost, rädisor, hamburgerkött och oliver.

Lägg ut 3x3 rostbröd på en plåt. Spraya med en vattenflaska över bröden. Lägg på fyllning nr 1.
Lägg ut ytterligare ett lager med brödskivor och fortsätt med fyllning nr 2.
Bred sedan majonäsröra över och runt om hela tårtan. Krossa ostbågar och tryck fast längs kanterna på tårtan. Garnera på snyggast möjliga sätt.

Lycka till!


Kram Karin

1 kommentar:

Jassu sa...

Jag älskar smörgåstårtor! Men det bästa med allt det, är då man lagar till och bygger ihop dem - och bäst gör jag det med min mormor! Vi gjorde alltid smörgåstårta tillsammans, då vi skulle ha någon sommarfest :) goda minnen...!