2007-04-27

Potatiskaka och Pastasåser

Nu var det ett tag sedan jag skrev. Dels har vi haft ett ordentligt haveri med bredbandet så först igår fick vi igång det igen. Den har det ju varit lite för fint väder för att sitta inne framför datorn, men nu kommer iallafall en ordentlig uppdatering.

Härom helgen hade vi besök av två vänner så vi hade lite parmiddag hemma. Som vanligt var det jag som var kock och jag hade funderat hela veckan på vad jag skulle hitta på att laga för mat. Förrätt och varmrätt skulle det bli naturligtvis och jag valde att göra en krispig potatiskaka med rökt lax och cremefraiche med gräslök till förrätt. Till varmrätt blev det färsk tagliatelle med tre olika pastasåser. De tre såserna jag valde att göra var Gorgonzolasås, Apelsinsås och Lyxig laxsås. Alla såserna blev väldigt populära och det bästa med dem är att det är otroligt enkla att göra!

Kvällen till ära dukade jag även med lite nyinköpta bordsdekorationer, bland annat tabletterna, servetterna och ljusarragemanget. Enkelt, men snyggt! Synd att jag inte har en snyggare duk bara, men det blir nästa inköp. Här kommer lite bilder på det.

Eftersom jag har varit så dålig på att uppdatera bloggen på sistone så kommer här en boost av recept till er. Här kommer recepten på både förrätten och alla tre pastasåserna:

Krispig potatiskaka med rökt lax och gräslöks-cremefraiche
(Till 4 personer)

5 potatisar
4 skivor rökt lax
1 dl creme fraiche (helst inte lättvariant)
1 kruka gräslök
Olivolja
Salt och vitpeppar

Såhär gör man:
Skala och riv potatisarna grovt. Skölj rivet och lägg en stund på en handduk för att låta det torka.
Hetta upp en stekpanna på ganska hög värme och lägg i riktigt med olivolja. Lägg i en liten hög med riven potatis och stek på båda sidorna i totalt, ca 5 min, tills de fått fin därg. Blanda creme fraiche och gräslök. Lägg en potatiskaka som grund på tallriken. På med en skiva lax, en klick gräslöks-cremefraiche och ännu en potatiskaka som lock. Mums!

Gorgonzolasås till pasta (3-4 pers)

25 g smör
150 g gorgonzola, gärna en starkare variant
ca 2 dl matlagningsgrädde
Grovmald svartpeppar
Italiensk salladskrydda

Såhär gör man:
Smält smöret och osten i en kastrull på ganska svag värme. Krydda med svartpeppar och salladskrydda. Späd med grädden till lagom smak. Denna sås kan även göras lite mer matig genom att ha i färsk broccoli, hackade champinjoner och hackad skinka.

Lyxig laxsås (4 pers)

200 g färskrökt lax
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
½ paket saffran
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Såhär gör man:
Rör ut creme fraichen med mjölk, smulad saffran och pressad vitlök och koka upp i en kastrull. Vrid sedan ner värmen. Strimla laxen, lägg den i såsen och smaka av med salt och peppar. Servera genast.

Apelsinsås (3 personer)

250 g kokt skinka
3 dl grädde
50 g riven parmesan
Skalet från två apelsiner
2 krm grovmald svartpeppar

Såhär gör man:
Värm grädden och rör i parmesanosten. Rör om tills den smält. Häll i skinkan och låt sjuda tills det fått en bra konsistens. Häll i det rivna skalet från apelsinerna och smaka av med peppar.

Här till höger ser ni en bild på pastan med såserna. Längst upp till vänster har vi Apelsinsåsen, ner till vänster är Gorgonzolasåsen och till höger är den Lyxiga laxsåsen. (Klicka på bilden för förstoring)

Observera att det beräknade antalet portioner på dessa såser är om man serverar pasta med endast en sås. Om man skall servera flera såser som vi gjorde på middagen kan man göra halva satser.

På återseende!

Kram Karin

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där lät riktigt smaskigt....kul med flera matbloggare...